När hemlängtan slår till.

 
(Här har jag spenderat min tid so far idag)
För ett par dagar sedan slog hemlängtan till ordentligt. Skorna kändes tyngre än vanligt och det enda jag kunde tänka på var hur jäkla kul det kommer bli att komma hem igen. För att rycka upp mig själv har jag listat bra grejer och sett till att göra sånt som får mig att må bra. Så här kommer en lista på sånt som fått mig på bättre humör:
◊ Yoga.
◊ Att Sophia, Sanna, Frida, mamma, pappa och farmor kommer att besöka mig.
◊ Att det inte är långt ifrån 20 grader ute nu.
◊ Att jag ska på Noel Gallagher-konsert snart.
◊ Att jag fick en biljett till Kent!
◊ Min nya ryggsäck.
◊ Att vakna av solsken.
◊ Att jag om två månader och tre dagar kommer stå på svensk mark igen.
 

Påskhelgen.

På påskafton spenderade jag tid och pengar i affärer, jag hittade äntligen en ryggsäck som lever upp till mina krav och som jag kommer ha med mig på mina upptåg i sommar och unnade mig en av de finaste kaffekopparna jag stött på. På kvällen kröp det i kroppen och när Özge frågade om jag ville hänga med på klubbspelning tackade jag ja direkt. Tyvärr missade vi spelningen, men vi gillade stället och sa att vi får se bandet någon annan gång och komma tillbaka dit för andra spelningar i fortsättningen. Än så länge har jag varit på två klubbar/barer i det här stuket i Wien och de har varit mina favoriter.
På söndagen vaknade jag vid 14 och blev stressad när jag insåg att jag sovit bort flera soliga timmar. Jag stressade fram en frukost samtidigt som jag pratade med familjen som hade påskfika på Skype och mötte sedan upp Reetta. Vi köpte med oss dryck och snacks och satte oss i den stora parken som ligger väldigt nära till där vi bor. Där satt vi och lyssnade på musik, pratade ikapp och njöt av solen som värmde. Ber till högre makter att värmen ska stanna.

När våren kom till Wien.

Idag besökte jag Schönbrunn igen. Den här dagen var det betydligt mer behagligt ute och det var vår i luften. Överallt kunde en se knoppar och höra fåglar kvittra.
Jag kollade in palmhuset som såg väldigt fint och intressant ut. Det kostar att gå in där, så jag höll mig utanför idag, men jag kommer åka tillbaka och betala för att gå in.
Eftersom jag inte gick in i palmhuset bestämde jag mig för att promenera runt i parken istället.
Jag promenerade uppåt och hamnade här. Detta är Gloriette, ett lusthus/en trädgårdspaviljong med utsikt mot slottet. Folk satt på gräset och njöt av vårvädret. (Glöm det jag sa om att det inte finns någon lättillgänglig utkiksplats i Wien)
Jag promenerade neråt och tog en något närmre titt på slottet. Detta var alltså kungafamiljens sommarställe och jag har läst någonstans att slottet har över 1000 rum.
Sen tog jag tunnelbanan hem och lagade pannkakor istället för våfflor.

Berlin #2.

På måndagen tog vi oss till Alexanderplatz och sa "Varför är det här något man bör se?" och hoppade på pendeltåget.
Som tog oss till East Side Gallery, alltså en bit av Berlinmuren som nu är täckt av konst.
Det här var en av de bästa sevärdheterna enligt mig, dock var vädret inte alls på vår sida när vi var där vilket gjorde upplevelsen något sämre än den kunnat vara.
 
När Klaras paraply gav upp hoppade vi på tunnelbanan och åkte till Flughafen Tempelhof som är en nedlagd flyplats. Det var rätt häftigt att gå där på landningsbanan på den stora öppna ytan, men vindarna var så starka att vi knappt kunde stå upprätt. Det här stället är säkert hur nice som helst på sommaren då folk grillar, utövar sporter och bara hänger där. Efter detta kollade vi in Checkpoint Charlie och Sony Centre.
På kvällen åt vi pizza på Vapiano. Varken jag eller Klara hade testat deras pizzor tidigare och Martjans reaktion var "Seriously? We have to go to Vapianos". Jag trivdes så himla bra med det här resesällskapet, hade inga förväntningar eftersom jag inte kände dessa personer så väl sedan tidigare och så bara funkade vi så bra ihop. 
Efter middagen hade vi en reservation för att få gå in i Reichstagsgebäude. Vi fick dock bara åka upp till glaskupolen, det var helt gratis. Rekommenderar er att åka upp dit om ni är i Berlin. Kupolen är verkligen stor och om man går runt runt och upp i den har man utsikt över staden. Det är dessutom en väldigt fin futuristisk design på det hela. Dagen därpå var det dags för mig att säga hejdå till de andra och åka tillbaka till Wien, medan de åkte vidare till Prag. Jag lyckades ta mig från Berlin till Bratislava till Wien helt ensam och blev stolt över mig själv. Jag kan utan tvekan säga att Berlin numera är en av mina favoritstäder, jag vill definitivt åka tillbaka dit någon gång.
 

Berlin.

I lördags tog jag, Klara och Martjan en buss till flygplatsen i Bratislava och flög till Berlin. En får ju passa på när en har lov och befinner sig såpass nära länder och städer en inte varit i.
Vi kom fram till hostelet på kvällen och köpte middag på hostelets restaurang. Detta kan mycket väl ha varit den godaste burgaren jag någinsin ätit, helt seriöst. Efter middagen gick vi en liten promenad längs med shoppinggatan Friedrichstraße. 
Det här är alltså hostelet som vi bodde på. Vi trivdes jättebra och det enda dåliga med vår vistelse där var att jag inte fick sova i samma rum som mitt resesällskap, men det var ju en upplevelse i sig att dela sovrum med fyra främmande killar från olika länder. Hostelet ligger väldigt centralt (I Mitte), vilket var så tacksamt då vi slapp köpa transport tickets varje dag. Tips!
Vi lämnade boendet för att utforska staden.
Vi bodde i princip grannar med ruinerna av en teater. Mycket fint om du frågar mig.
Vi kom fram till Brandenburger Tor och promenerade genom den till Großer Stern.
Och vidare till Reichstagsgebäude.
Vi fortsatte beta av sevärdheter med detta häftiga monument, Holocaust Mahnmal.
Ett pampigt Konzerthaus.
Museumsinsel (Museums Island). De stora sevärdheterna låg verkligen på promenadavstånd, vi promenerade hela första dagen.
Vi hamnade mitt i en konstmarknad där det fanns mycket fint att titta på.
Det här är Berliner Dom, alltså en katedral. Den var verkligen mäktig och det var synd att de tog betalt för att komma in och se insidan, jag kan slå vad om att den är minst lika fin på insidan som på utsidan.
Vi gick tillbaka till hostelet, som har en väldigt fin innergård, och vilade och piffade lite.
På kvällen åt vi middag på ett ställe vi spanat in tidigare på dagen, Peter Pane. Där hade de ett erbjudande där man fick en burgare och en drink till ett bra pris. Taget! Vi förälskade oss verkligen i det här stället. Tips! (Vi kunde konstatera att det är inte svårt att få tag i bra burgare i Berlin)
Mätta och belåtna promenerade vi till Brandenburger Tor igen och det var ännu finare på kvällen (och inte lika knökat med turister).
Vi avslutade dag ett i Berlin med öl i en fin flaska i baren på hostelet. Resten av resan får ni läsa om i ett annat inlägg!

Livet genom mobilkameran.

Låt oss ta en titt på det senaste i mitt mobilkamera-arkiv.
Förra helgen, på fredagen närmare bestämt, fick jag ett meddelande från Reetta där det stod "I was thinking about making a burger at home. Do you want to join?". Ja tack! Vi (läs: hon) lagade två otroligt goda burgare med sötpotatispommes till. När burgarna var uppätna och några öl uppdruckna bjöds det på Salmiakki och sen snörade vi på oss skorna och gick vidare.
Ner för trapporna i detta trapphus. Hade velat bo i byggnaden bara för att få gå i det här trapphuset varje dag.
Vi hamnade hos Sven tillsammans med flera andra bra personer och lekte en rolig men klurig lek. Sedan gick vi på ett silent disco, som verkligen var en upplevelse. Klubben spelar ingen musik, man får ett par hörlurar när man kommer dit och på detta stället kunde man välja mellan två kanaler med olika sorters musik. Det var så himla kul att se alla människor med hörlurar och att själv ta av sig hörlurarna ibland och bara lyssna på folk som sjöng med och se folk dansa utan att höra ett beat. När klockan blivit morgon köpte vi mat och såg till att alla kom hem ordentligt. Jag var så himla varm inombords efter den här kvällen, så mycket kärlek.
Samma helg, på söndagen, var det brunch-dags igen. Denna gången hade vi fått bord på stället som vi velat gå till ett bra tag. Det som var så bra med detta stället var att det var brunch-buffé med nästan för mycket att välja på. Detta är alltså omgång ett av kanske tre ↑
Igår spenderade jag hela kvällen på detta stället, Tattoo & Art Vienna. Jag har numera ett pariserhjul på armen. Jag är supernöjd och så tacksam för att denna väldigt upptagna tatueraren jobbade över för att jag skulle kunna få en tid innan jag åker härifrån.
Idag hade jag min första riktiga exam, och jag har nu betat av en av kurserna jag läser här. Efter tentan satt jag i en solig park och drack kaffe och bara NJÖT. Det var vår. Nu har jag gått på påsklov och imorgon åker jag till Berlin!

Easter market.

Idag åt jag, Reetta och Maruska oss proppmätta på brunchbuffé (har jag ätit söndagsbrunch fyra söndagar i rad nu?) och begav oss sedan till slottet Schönbrunn.
Där har de nämligen en Easter Market denna månaden!
Vi trängdes med en himla massa annat folk och kollade på allt mellan himmel och jord ungefär.
Vid slottet finns det en jättestor trädgård/park som förmodligen är hur fin som helst när det börjar bli grönt ute. Idag var det tyvärr lite för kallt för att vi skulle klara av att spendera en längre tid där, jag får åka tillbaka en annan gång helt enkelt!
 

En grå promenad.

Idag sov jag till 13:30, vilket är okej om man är ute till 05:30. Jag övervägde att ligga kvar i sängen hela dagen, men behovet av frisk luft fick mig att klä på mig och ge mig ut. Jag klev på tunnelbanan och åkte en station nordöst för att promenera längs med Neue Donau. Det var perfekt väder att promenera i dagen efter timmar av festande, grått men varmt. Det är verlkigen kul att hela tiden upptäcka nya platser och utforska staden yttligare. Jag har bekantat mig rätt så väl med Wien, men det finns fortfarande så mycker mer att upptäcka.
 

Bra saker en onsdag.

En god frukost. När skolan börjar vid 12 kan man ta sovmorgon och äta en god frukost i lugn och ro med soljus i rummet. Idag bestod frukosten av bland annat Alpros nya kokosyoghurt, alltså vegansk yoghurt baserat på kokos, och den är att rekommendera! 

En fin solnedgång. Efter skolan åkte jag till IKEA för att dämpa hemlängtan och se hur deras mat- och godisutbud såg ut. Jag gick runt och läste de svenska orden och namnen, tror att hemlängtan bara blev ännu starkare, och köpte med mig lite godis och knäckebröd (plus andra små nödvändigheter). När jag kom ut från butiken och gick till bussen bländades jag av en starkt röd/orange solnedgång.

Att få lämna sjukstugan för en brunch.

Jag spenderade i princip hela helgen på mitt rum, även känt som sjukstugan. För att inte gå under av tristess mötte jag upp Reetta för en söndagsbrunch på detta flådiga ställe, Café Central. Jag uppskattar Wiens alla caféer som känns fancy men har helt okej priser. Vi beställde in varsin "Healthy Breakfast" som dessverre inte levde upp till förväntningarna. Denna veckan börjar skolan på riktigt för mig, tre nya kurser kör igång och jag ska försöka vänja mig vid föreläsningar och kurslitteratur igen. Förhoppningsvis är jag på banan igen och kan försöka få lite vardagsrutiner här nu.

En månad.

I torsdags mötte jag upp Marcus, Klara och Hanna, som också kommer från Jönköping University och är på besök här. Vi gick till en restaurang/bar/café för att dricka öl och äta hamburgare eller schnitzel och prata om Jönköpings-minnen samt om den lilla tiden vi har kvar av studierna där.
Igår var det exakt en månad sedan jag kom hit. En månad!? Hur är det ens möjligt? Den fjärde februari skrev jag i min dagbok "Jävlar vad stolt jag är över mig själv som tog mig hit." Jag är fortfarande stolt, och tacksam. Jag har sett flera olika spännande platser, träffat folk som jag nu kan kalla mina vänner, börjat lära mig ett helt nytt språk och för första gången stått på egna ben på riktigt. Det känns bra. Jag firade med en dag på stan, lite egentid med Wien. Jag gick i affärer, fikade helt själv (ett mål som jag haft: sitta helt själv på ett café utan att plugga) och njöt av solen som äntligen vågade sig fram igen. Jag kärade ner mig i porslin, som jag så lätt gör, och så fort jag lämnat butiken bestämde jag mig  för att gå tillbaka någon dag och köpa ett par koppar. Idag är jag hemma och försöker bota förkylningen jag åkt på genom att titta på filmer och serier, dricka chokladdryck och ingefärste och äta frukt.

RSS 2.0